Ta steget från radiobilar till att ta körkort

Radiobilar är en populär attraktion på nöjesfälten. Det finns bilar för både stora och små och det krävs inga direkta förkunskaper för att klara av att köra dem. Men när det är dags att ta steget till en vanlig bil, då är det ett måste att först övningsköra samt läsa teori. Det för att klara av att ta körkortet. Utan körkort får man nämligen inte framföra en bil!

Övningskörning på olika sätt

Att börja övningsköra, det går att göra från det man fyllt 16. Man måste då ansökt och fått ett körkortstillstånd. Det vanligaste sättet att övningsköra på är att skriva in sig på en trafikskola. Då får man köra med en bilskollärare för att lära sig alla delar.

Ett annat sätt är att köra privat, med en handledare. Det kräver dock att både handledaren samt personen som ska övningsköra har gått en handledarkurs före det. 

Sedan går det även att boka en intensivkurs för körkort.

Obligatoriska moment

I en körkortsutbildning finns det obligatoriska moment alla ska göra, oavsett hur man väljer att övningsköra. Det är riskutbildning 1 och riskutbildning 2. Risktvåan är även känt som halkbana. Om du går via en trafikskola så bokar de in dig på denna då de anser du är redo. Kör du privat så kan du på egen hand boka in att köra halkbana. Riskettan är en form av teorilektion på minst 3 timmar som tar upp olika risker i trafiken som trötthet, droger och alhohol. 

27 Apr 2021